Hälsokost

Är du hälsosam? Äter du hälsokost och vad är hälsokost?

Hälsokost eller du är vad du äter, är ett sätt att leva och äta för att uppnå ett energifyllt och hälsosamt liv, men vilken är den hälsosamma kosten?

Ordet hälsokost har gått från att vara detsamma som att bara äta gönsaker till att bli ett smart sätt att optimera sitt liv, sin energi och sitt utseende. För att äta hälsosamt har massor av goda effekter på dig och din kropp.

Att hitta den hälsokost och nyttiga mat som passar dig är ofta en fråga om tid. Ta dig tid att leta i butikshyllorna och även handla direkt på marknaden eller i en ny butik med lite annat innehåll än den du brukar besöka.

Hälsokost

Grönsaker

Låt grönsakerna ta större del i din kosthållning. Låt de finnas med som en naturlig del på tallriken och lär dig gärna att tillreda grönsaker på ett mättande och gott sätt för att kunna byta ut en del av köttet du lagt på din tallrik. För många är nämligen en minskning av köttintaget en del i att äta hälsosamt.

Kött, fisk och fågel

Väljer du att äta kött, fisk och fågel, så välj ett bra alternativ. Ett kött med mycket smak och bra struktur, en kyckling som pickat ute och med så naturlig kosthållning som möjligt. Att handla från svenska bönder är ur en hälsovinkel ett minimum då vår goda svenska djurhållning ger ett kött med hög kvalitè. Väljer du att äta ekologiska produkter har du gått ett steg ytterligare i din hälsosamma kosthållning. 

Hälsokost

Örter och smaker

Att äta hälsosamt betyder inte alltid att bara äta nyttigt men tråkigt utan det skall vara en bra balans mellan nyttigt, gott och även lätt att tillreda. Örter är en stor del i att upprätthålla och fylla på med goda smaker utan att ta till färdigblandade kemiska produkter som såser och marinader.

Alternativa produkter

Att byta ut och koplettera sin hälsosamma kost med nya produkter är en god erfarenhet till att hitta ett balanserat och hälsosamt liv. Sojaprodukter, tofu och andra smakfulla produkter som du hittar i butikshyllorna. Prova dig fram för att hitta din egen hälsokost.

Kosttillskott

Utav olika anledningar i olika perioder kan det behövas ett komplement till din hälsokost som du lagar själv och det kan då vara bra att se över dina kosttillskott. Även här finns ett stort utbud och det gäller att precis som med de produkter du tillagar, ger kosttillskotten en granskning innan du äter dem.