Juicer är på modet

Egenpressad juice, en hälsobomb och riktigt på modet

Drick juice och njut av smaker från grönsaker, frukt och bär, det ger en riktig hälsokick till din kropp. Vilka är superfrukterna och de nyttigaste gröna? 

I de juicer du köper från vanliga affärer och supermarkets är det ofta ett innehåll som inte är optimalt. Kan vara tillsatt vitt socker, mycket vatten eller olika kemiska medel för hållbarheten. En frukt eller grönsak som pressas till en dryck har absolut störst näringsinnehåll precis efter pressen. Näringsinnehållet i en juice som är förpackad kan aldrig vara optimalt.

De riktigt hälsosamma juicerna gör du själv hemma i köket med smarta verktyg och rätt inhandlade produkter. Grönsaker, frukt och bär bör så ofta det går vara ekologiska och varsamt hanterade för att med största möjlighet bevara så mycket näring och vara så rena från gifter som möjligt.

Juicer är på modet

Frukt

Färsk frukt och bär är generellt lättare att få tag på under vår sommar och höst. När man pressar sin juice är det viktigt att veta att frukt innehåller mycket fruktsocker i förhållande till grönsakerna. Men låt favoritfrukten såsom banan, apelsin eller kanske en persika vara den del i juicen som ger en naturlig sötma och extra god smak till din juice.

Grönsaker

Att dricka grönsaker är en vanesak som du lär dig uppskatta. Det är här du hittar de riktiga näringstäta ingredienserna. Fänkål, morötter, rödbetor och alla de underbara gröna bladgrönsakerna som spenat, ruccola och kål i alla de sorter. 

Juicer är på modet

Bär

Bären är ofta små men väldigt smakrika och har du möjlighet att odla själv så har du en riktig hälsokälla i trädgården. Hallon, jordgubbar, björnbär och allt du kan hitta. Blåbär, tranbär och lingon är skogens guld. Bär har även en förmåga att behålla sitt höga näringsvärde även då de torkas eller fryses vilket gör bär till en nyttig och bra ingrediens till dina juicer året om.

Superfrukter

Det som generellt kallas för superfrukter och superbär är ofta produkter som kanske varit lite undanskymda eller nyligen upptäckts som importvara från ett land långt bort. Ofta har de liknande näringsinnehåll som våra egna färska bär och frukter men skall naturligtvis inte förkastas som variation eller smakförhöjare av din juice. Några superprodukter kan verkligen klassas som super då de utan en viss processning, ofta torkning, inte kan hittas eller tas upp av oss människor. En sådan produkt är till exempel spirulina och andra havsbaserade växter. Dessa är ofta ett mycket bra komplement till en näringsriktig juice du pressar själv.