Måttligt med alkohol

Drick alkohol med måtta och må bra, nu och hela livet.

Att dricka alkohol är socialt, gott och för många spännande, men vad händer i kroppen som är mindre bra och hur dricker man med måtta?

Bubblande drycker, gott till maten och ett sätt att slappna av, detta är för många olika anledningar till att dricka alkolhol. För en del människor är det svårt att låta bli vilket ger helt andra negativa effekter, på kroppen,  i ditt beteendet och din egen kapacitet. Men hur gör man när man dricker med måtta?

Bestäm själv ditt alkoholintag

Låt ingen annan bestämma hur mycket du skall dricka, du är du och du tar dina egna kloka beslut. Skall du köra bil, då dricker du ingenting, skall du jobba dagen efter så kanske du dricker ett glas till maten. Att styra över sitt eget intag, våga stå emot grupptryck och att ta kloka beslut är viktiga delar i förmågan att dricka med måtta.

Måttligt med alkohol

Levern

En lever är ett minireningsverk för din egen kropp och alkoholen blir en del av leverns skräp. Kapaciteten minskar och alkoholintaget kan skapa en skrumplever och vars funktion då slås ut helt.

Hjärnan

Hjärnan mår dåligt av alkohol men har en funktion som gör att vid de flesta tillfällen du intar alkohol så säger den att det är kul, gott och vill ha mer, du har skapat ett positivt beroende. Hjärnans beroende är för vissa personer svårt att styra över och när detta infaller och man inte själv klarar att stå emot grupptryck, tänka på dagen efter eller vilka funktioner man behöver ha i kroppen just nu för att till exempel köra bil, då har man skapat ett negativt beroende för kroppen.

Magen

Magen kan ha svårt att ta emot alkohol både för att det kan vara starkt och nästan frätande och för att det ofta dricks alkohol utan att äta vilket ger en dubbel effekt. Att dricka på tom mage ger ett direkt rus utan något som filtrerar och tar upp delar av alkoholen. 

Att dricka med måtta är ett sätt att hålla balansen mellan, social, roligt, spännande och att vara klok, smart och tänka på sin hälsa.