Mat och psykisk hälsa

De flesta vet att äta rätt är bra för dig. Du blir piggare, starkare och du blir inte sjuk. Men viste du att mat också påverkar din psykiska hälsa? Det gör den! Med en sund och balanserad kost kommer inte bara kroppen, utan även knoppen att må mycket, mycket bättre. Fortsätt läsa så ska vi förklara varför en sund mathållning kan vara nyckeln till ett framgångsrikt och lyckligt liv.

Mat och psykisk hälsa

Den onda spiralen

Att må psykiskt dåligt går ofta hand i hand med en dålig kosthållning. Antingen är det den dåliga kosthållningen som leder till den psykiska ohälsan, eller så är det den psykiska ohälsan som leder till den dåliga kosthållningen. Ofta är det dock det senare som är problemet och som kan eskalera ju värre personen i fråga mår. Det är inte ovanligt att människor med desperationer inte har motivationen eller orken att ens ta sig och handla, och än mindre att tillreda en måltid. Ofta blir det snabbmat och sötsaker som ger snabba energikickar. Detta är bara en av många anledningar till att vara där och hjälpa den som lider av depression.

Mat och psykisk hälsa

Ät bättre – öka livslusten

Att ändra kosthållning är inte en mirakelmedicin som kommer att ta en person ut ur en depression. Det finns flera andra faktorer som är viktiga för att detta ska ske. Däremot är goda matvanor ett steg i rätt riktning. Med bra mat följer ett bättre liv. När man har mer energi orkar man prestera mer på jobbet och har lättare att avancera i karriären, det blir enklare att samarbeta och umgås med andra människor och man har energi nog för att kunna delta i aktiviteter även efter arbetet.

En sak där kosten också spelare en stor roll är den fysiska hälsan. Att äta rätt är nyttigt för immunförsvaret och håller dig borta från onödiga sjukdagar med huvudvärk, dålig mage eller andra problem. Detta är direkt kopplat till den psykiska hälsan. Att må dåligt fysiskt påverkar psyket och det är lättare att hamna i depressioner eller andra psykiska tillstånd som kan skada livskvaliteten.

Detta är bara några få anledningar till varför en god kosthållning är viktigt för att upprätthålla en god psykisk hälsa. Det finns många fler skäl till varför man ska välja att undvika osunda matvanor och oregelbundna tider för matintag. Det är dock viktigt att tänka på att inte göra något till överdrift, att lyxa till det med något extra någon gång i veckan är aldrig fel.