Kosttillskott

Ät som en häst – att välja vitaminer och kosttillskott

Vill du träna och bygga muskler räcker inte alltid näringsinnehållet i kosten till, och om du vill bli stark som en oxe kan det behövas lite hjälp på traven! Även hos djur kommer kosttillskott till användning. Till exempel har travhästar på elitnivå fått kosttillskott i sitt foder, och här reder vi ut begreppen för människans utfodringsbehov.

Mat eller piller

kosttillskottI vår mat finns det som vi behöver för kroppens näringstillförsel, men ibland kan det ändå hända att vi behöver använda oss av kosttillskott för att balansera upp ett underintag. Livsmedelsverket råder oss att ge vitamin D till mindre barn, äldre som inte vistas ute och tillsammans med B12 till veganer, samt folsyra till gravida kvinnor.

En smidig lösning är att helt enkelt köpa sina vitaminer på apoteket. Här kan man välja mellan tabletter, olja, brus och dryck med olika styrkegrader. En del vitaminer är giftiga vid överdosering, och är man orolig för det så kan man istället se över sin kost och äta sådant som innehåller mycket av vitaminen man är ute efter; d-vitamin får du i dig i fisk och mjölkprodukter, och genom att vara ute i solen. I bär och grönsaker finns mycket c-vitamin, framförallt i citroner och apelsiner, medans B6 och B12 återfinns i kött, ägg, mjölk och fisk. Inälvsmat som till exempel lever är rik på e-vitamin, biotin och tiamin. Vegetabiliska oljor och frön innehåller e-vitamin och folat, pantotensyra och riboflavin hittar du i det mesta vi äter.

Protein för orken

Även elitidrottare och andra som tränar hårt kan behöva tillskott, och då främst av protein. Protein hjälper bland annat till att bygga upp och reparera muskler, nog så viktigt om man hänger på gymmet varje dag! Det finns en uppsjö olika proteinpulver och det vanligaste är att det är baserat på vassle, som är en restprodukt från osttillverkning, men man kan också hitta vegetabiliska alternativ som baseras på till exempel soja.

Protein består av olika aminosyror, som det finns gott om i kött, ägg, fisk och fågel. Kan man då inte bara ta en köttbullemacka istället? Jo, naturligtvis, men man får lägga på rätt många köttbullar för att komma upp i proteintillskottets koncentration, och det kan bli både dyrare och besvärligare att bära med sig en förpackning Mamma Scan till gymmet. Tillskott är behändigare att hantera, men det gäller förstås också att vara uppmärksam på hur koncentrerat innehållet är i jämförelse med priset.